Separatutstilling i KHÅK Kunsthall Ålesund 18.Januar - 18.Februar 2024

Dreams, Illusions and other Realities

Calina Pandele Yttredal, kunstner natur oslo utstilling ålesund

Foto: Per Heimly

Calina Pandele Yttredal er invitert til å holde separatutstilling i KHÅK Kunsthall Ålesund fra januar 18.januar til 18.februar 2024. Kultursjef Oskar Skulstad åpner utstillingen og kunsthistoriker Tone Kathrine Lyngstad Nyaas er kurator. Yttredals kunstprosjekt knytter kulturhistoriske funn lokalt til en større, global sammenheng og gir perspektiv i forhold til tiden vi lever i og til fremtiden. I det 400 kvm store lokalet viser hun malerier, tegninger, grafikk, lysinstallasjon. Portal, 4 x 3 m er en sentral installasjon i utstillingen, som henviser til den middeladerbyen gravd opp på Borgundgavlen utenfor Ålesund, som den største arkeologiske funn i vår tid.

"Med sin separatutstilling ”Dreams, Illusions and other Realities” i KHÅK Kunsthall Ålesund, viderefører Yttredal et tema hun har arbeidet med over lengre tid, som omhandler tap av naturmangfold og klimakrisens alvorlige konsekvenser for livet på jorden. Tittelen reflekterer også menneskets eksistensielle utfordringer i møte med en virkelighet i rask endring, uttrykt gjennom verker som stiller spørsmål ved forholdet mellom den ytre virkeligheten og den indre subjektive verden.

I den omfattende presentasjonen fortsetter hun å utforske forholdet mellom menneske og natur, natur versus kultur. Senest i 2021 undersøkte hun temaet gjennom separatutstillingen og boken “I verden”, skrevet i samarbeid med forskere som et møte mellom kunst og vitenskap.  Et særtrekk i kunstnerskapet er de lange tidslinjene og det at hun trekker inn en referanse til arkeologiske funn for kunstneriske undersøkelser som skaper en tverrfaglig dialog på tvers av tid, sted og rom. Et sentralt spørsmål i disse prosesser er hvordan funn fra fortiden kan fortelle noe om vår tids utfordringer relatert til klimaendringer og det akselererende naturtapet vi står ovenfor. Her veves lokale kulturhistoriske funn inn i en større global kontekst med ulike tidsperspektiver.

Sentralt i utstillingen er “Portal”, en installasjon bestående av maleri med iriserende maling utført på transparent materiale som samspiller med lyset og skifter uttrykk betinget av betrakterens posisjon i rommet. Motivets inspirasjon er hentet fra stavkirkenes treskurd som er flettet sammen med utrydningstruede dyr og planter. Det arkitektoniske verket har en tverrestetisk utforming et sted mellom maleri, tegning, trykk og lysinstallasjon. Det forandrer seg med lyset i omgivelsene som øker følelsen av tredimensjonalitet. På denne måten skaper fortidens bilder en resonans inn i samtiden.

Visjonen for fremtiden stimulerer til nytenkning og håp samtidig som det dystopiske opererer i bakgrunnen i en verden hvor naturen har seiret. Portalen utformes som en arkitektonisk inngang til utstillingen, men kan også fortolkes som en terskel mellom en reell og en imaginær verden hvor den evige syklusen med transformasjon, liv og død er et gjennomgående tema. For her leter utrydningstruede dyr, insekter og planter etter sine habitater etter at de gjennom millioner av år nå er stilt i en situasjon der de må kjempe for sin overlevelse. Et annet særtrekk i kunstnerskapet er bearbeidelse av treet som også gjennomstrømmer utstillingen. Det universelle symbolet inntar monumentale kull- og pastelltegninger av gamle eiketrær og deres hulrom som er et viktig habitat for mange insekter. Videre reflekterer verket “Så nært deg som min egen pust er meg” en eksistensiell tilstand preget av smerte og tap. Den 2,5 m store tegningen ble utført en natt like før hennes mann gikk ut av verden.

Pandele Yttredal vil presentere et idéforslag til lysskulpturen “Ildstedet for Ålesund”, knyttet til at dagen etter utstillingsåpningen 19. januar, markeres det at det er 120 år siden den historiske bybrannen i 1904. På denne måten knyttes ulike tidsdimensjoner sammen, fra ilden som brenner i hjertet av middelalderbyen gravd opp på Borgundgavelen, til ilden som symbol på transformasjon, med tanke på at Jugendbyen ble reist opp av aske som en av de mest unike i Europa. Det universelle symbolet refererer ikke minst til gnisten som brenner i hver av oss, selve livsbejaelsen og skapergleden som medfører at vi ikke gir opp våre drømmer."

Kunsthistoriker og kurator Tone Kathrine Lyngstad Nyaas

Previous
Previous

Solo exhibition at Bomuldsfabriken Kunsthall from 1. Mars 2025

Next
Next

Samlingsutstillingen Bomuldsfabriken Kunsthall 18.February - 7.may 2023